Implanturilor dentare

Avantaje

Marele avantaj al unui implant dentar este înlocuirea dintelui lipsă în cel mai natural mod posibil. Aceasta se datorează integrării implantului în os printr-un proces numit osteointegrare.
Datorită acestui proces, restaurările pe implanturi oferă multiple avantaje comparativ cu lucrările tradiționale (care nu se sprijină pe implanturi).
• Implanturile dentare reduc încărcarea asupra altor elemente din cavitatea bucala (dinți, gingii, os alveolar) deoarece oferă coroanelor, punților sau protezelor mobilizabile un suport independent.
În acest fel, lucrările care se sprijină pe implanturi nu vor exercita presiuni suplimentare asupra nici unui alt element din cavitatea bucală.

• Implanturile dentare elimină necesitatea șlefuirii dinților vecini, operațiune absolut obligatorie dacă breșa edentată va fi restaurată cu ajutorul unei punți dentare.
Șlefuirea dinților poate duce la pierderea unor cantități însemnate de țesut dentar sănătos și, uneori, chiar la devitalizarea dinților.

Implanturile dentare conservă tesutul osos reducând procesul de resorbție osoasă care ar avea ca rezultat reducerea dimensiunii verticale a maxilarelor.

Protezele pe implanturi permit pacienților o masticație mai eficientă și un vorbit mai clar. De asemenea, pacienții se vor obișnui mult mai repede cu o proteză susținută de implanturi decât cu o proteză totală tradițională.

Asigură o estetică deosebită și o stabilitate foarte bună a lucrărilor, iar adaptarea cu lucrările pe implanturi se face foarte rapid.

Dezavantaje

Dacă nu există o contraindicație generală sau locală, implanturile dentare au putine dezavantaje.

  • Este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru ca implanturile să poate fi plasate în osul maxilar. Durata de vindecare, respectiv durata totală de execuție a lucrării poate fi mai lungă.
  • Costul unei lucrări pe implanturi este de obicei mai ridicat decât cel al unei restaurări care se sprijină pe dinți naturali.
  •  

Rata de succes a implanturilor dentare

Datorită evoluției constante a implantologiei, rata de succes a unui implant dentar a crescut mult în ultimul timp. Implanturile dentare poziționate în țesut osos sănătos au o rată de succes de 93 – 95 % dacă și lucrarea protetică este corect executată. Lucrarea protetică pe implanturi poate avea o durată de viață de 10 – 15 ani.

Există mai mulți factori de care depinde rata de succes a implanturilor. Unii dintre ei pot fi influențați mai ușor, alții mai greu:

  • Calitatea și cantitatea osului alveolar în care se face implantarea. Cu cât osul este mai bine reprezentat cu atât rata de succes este mai mare. Uneori, sunt necesare intervenții chirurgicale pentru creșterea grosimii sau lățimii osului alveolar.
  • Complexitatea cazului protetic. Pacienții tineri și sănătoși cu cazuri relativ simple (implant unidentar de exemplu) prezintă o rată de succes mai mare.
  • Igiena bucală și respectarea indicațiilor postoperatorii și de întreținere. Sunt factori extrem de importanți; în lipsa lor, rata de succes scade enorm.
  • Calitatea medicului practician. Este de la sine înțeles că, în cazul medicilor implantologi mai experimentați, rata de succes este mai mare.